DOPRAVA ZDARMA U OBJEDNÁVKY NAD 2000 KČ. KE KAŽDÉMU NÁKUPU DÁREK

Tugtupit (tugtupite) - jeden z nejvzácnějších minerálů světa

 

TUGTUPIT - MINERÁL, KTERÝ VÁS CHYTNE ZA SRDCE

Alespoň u mě to rozhodně byla láska na první pohled, která trvá už více než 11 let. Inuité nazývají tento vzácný minerál ,,Sobí kámen“. Legenda vypráví příběh o inuitské dívce "Tutu" - sobí dívce. Tutu šla do hor porodit své první dítě a když během porodu prosakovala zázračná životodárná krev do horských kamenů, vznikl tugtupit. Proto je TUGTUPIT  známý jako Kámen života, Kámen životadárné energie, lásky a plodnosti. Ze spirituálního hlediska působí tugtupit na srdeční čakru - otevírá srdce hřejivé a bezpodmínečné lásce. 

TUGTUPIT byl poprvé popsán v roce 1957, ale až o několik let později, v roce 1963, byl uznán jako nový minerál a dostal jméno „tugtupite“ (odvozené od lokality Tugtup, kde byl objeven).

TUGTUPIT - jeden z nejvzácnějších minerálů na zemi - byl doposud nalezen pouze na třech místech na světě - v okolí hory St. Hilaire v Kanadě, na poloostrově Kola v Rusku a v Grónsku.

Ty nejkvalitnější růžové až červené tugtupity drahokamové kvality se však nacházejí jen a pouze v Grónsku, v hornaté oblasti komplexu Ilímaussaq, poblíž městečka Narsaq. Je to oblast, kde nedotčená panenská příroda se skrytými horskými jezery skýtá nádherný výhled na ledovec a fjordy a na nebi nad ní tancuje a hraje všemi barvami Aurora borealis, nebo-li polární záře.

7

Tugtupit se vyskytuje v hydrotermálních žilách o šířce cca 50 cm a spíše v opravdu malém množství. Je možné jej těžit cca 3 měsíce v roce, kdy vrstva sněhu roztaje nebo není tak velká. Do těchto nepřístupných míst nevedou žádné silnice a tak se hrubá hornina snáší z hor dolů v batozích.

5_1

Přirozená barva tugtupitu se pohybuje od světle růžové až po tmavě třešňovou. Po vystavení minerálu UV světlu (nebo slunečnímu záření) se červené zbarvení ještě více zesílí (tomuto jevu se říká tenebrescence). Poměrně nedávno bylo objeveno také pár kousků tugtupitu v modro-fialovém zbarvení. To je ale opravdovou raritou a jeden z těchto vzorků je vystaven v místním muzeu v městečku Narsaq.

Spoustu mých šperků s tugtupitem už je dávno u svých majitelů, ale i přesto mám pár přívěsků skladem. Zavolal si vás tento vzácný minerál a také byste chtěli přívěsek s tugtupitem, ale žádný z aktuální nabídky není ,,ten váš"? Určitě mi neváhejte napsat na email info@soulofaurora.com

Mám jak přírodní surový tugtupit, tak několik kabošonů a mohu vám vytvořit šperk přímo na míru.

 tugtupit přívěsky_1